Yerli Savunma Sanayii Ürünleri

Milli Elektromanyetik Toplarımız

Elektromanyetik top teknolojisi üzerine ülkemizde birçok firmanın birçok projesi mevcut bunlardan bazıları Sapan, Tufan ve Şahi209 dur.

Sapan Elektromanyetik Top

Türkiyenin yeni silahı Sapan’ın ilk prototip üretimi tamamlandı. İlk milli elektromanyetik silah olma özelliği taşıyan ve attığı mermi sesin 8-10 katı hızda hedefe ulaşan Sapan TÜBİTAK tarafından geliştirildi.

TÜBİTAK tarafından geliştirilen ilk milli elektromanyetik silah Sapan, sadece enerji kullanarak barutsuz mermi atabiliyor. Elektromanyetik enerji sayesinde mermiler, sesin 8-10 katı hızda hedefe ulaşabiliyor. Sapan’ın testleri 2014 yılında yapılırken ilk prototip üretimi de tamamlandı.

100 KJ ve 400 KJ depolama enerjisine sahip iki farklı proje üzerinde çalışılıyor. Hedef, 2040 M/S namlu çıkış hızı ve 1 MJ namlu çıkış enerjisine sahip bir sistemi ortaya koymak.

Tufan Elektromanyetik Top

Klasik toplarda ve fırlatma sistemlerinde mühimmat ister güdümlü ister güdümsüz olsun bir patlamayla ateşleniyor. Elektromanyetik fırlatmada ise mühimmat bir koruyucu kılıfla namlunun içine konuluyor ve namlu çevresinde oluşturulan elektromanyetik dalganın itme gücüyle fırlatılıyor.

Elektromanyetik Top Sistemi, Darbe Güç Kaynağı, Elektromanyetik Fırlatma Yolu ve temel bileşenlerden oluşuyor.

TUFAN elektromanyetik top, mühimmat fırlatma yanında elektromanyetik teknolojiyle uçak gemilerinden uçakların kalkış için fırlatmasında da kullanılabiliyor. ABD yeni nesil uçak gemilerinde sıkıştırılmış hava ile uçakları fırlatma yerine elektromanyetik fırlatmayı kullanacak. ASELSAN geliştirdiği elektromanyetik teknoloji ile deneylerde ses hızının 6 katına kadar çıkış hızıyla mühimmat fırlatmayı başardı.

EMT sistemlerinde saniyede 2000-2500 metre çıkış hızıyla, 300 kilometre üzerinde mesafelere atış yapılabildiği belirtilirken, bu fırlatma yöntemiyle, hava savunma sistemleri de geliştirilebileceği belirtildi. Sistemin klasik topların yanı sıra güdümlü-akıllı mühimmatlarda da kullanılabilmesi için yoğun araştırmalar sürüyor.

2040 M/S namlu çıkış hızı ve 2 MJ namlu çıkış enerjisine sahip mühimmat fırlatabilen bir sistem üzerinde çalışılıyor. Proje çerçevesinde 2.5 MJ depolama ve 250 KJ namlu çıkış enerjisine sahip bir sistemin test atışı yapıldı.

Şahi 209 Elektromanyetik Topu

Elektromanyetik top sisteminde,  merminin hipersonik (ses hızının 5 katı) hızlarda fırlatılması için barut veya kimyasal yerine, elektrik enerjisiyle üretilen elektromanyetik itki kullanılarak atış yapılıyor.

%93 yerlilik oranına sahip ŞAHİ209 EMT, İsmini Fatih’in çağ kapatıp çağ açan Şahı topundan ve KKK’nın kuruluş tarihinden almaktadır.

Yerli ve milli olarak geliştirilen elektromanyetik top sistemiyle 1 megajul kapasiteye ulaşıldı. Sistemle farklı mühimmatlarla 880 – 2.600 m/s hızlarda atışlar gerçekleştirildi.

ŞAHİ209 hassas hidrolik sistemi sayesinde hedefine yönlenebilmektedir.

900 M/S namlu çıkış hızı 100 KJ namlu çıkış enerjisine sahip saha prototipi teslim edildi. Proje hedefleri 1 yıl içerisinde 5 MJ şarj ve 1.2 MJ namlu çıkış enerjisine ulaşmak. 3 yıllık hedef ise 25 MJ şarj ve 5,1 MJ namlu çıkış enerjisine ulaşmak.

Benzer Haberler

Cumhur Başkanlığı İkinci 100 Günlük Eylem Planı Açıklandı

İsmail Yavuz

Anka-Aksungur İlk Uçuşunu Başarıyla Gerçekleştirdi

İsmail Yavuz

Atak için Filipinler’de harekete geçti

İsmail Yavuz

Yorum Yap